30 juni 2022

Israel och Sverige tillhör världens ledande länder när det gäller innovation, inte minst inom området agtech. Per Frankelius, processledare för Agtech 2030, har gjort en delegationsresa till Israel och återvände med en mängd viktiga erfarenheter.

Sverige har sedan flera år intresserat sig för israelisk lantbruksteknik och länderna har genomfört flera seminarier och projekt tillsammans. Syftet med delegationsresan var just att undersöka möjligheterna att samverka mer kring morgondagens mat- och agtech-lösningar.

Resan arrangerades av Start-up Nation Central, Israel Export Institute, Business Sweden, Embassy of Sweden och Vinnova i samarbete med Agtech 2030.

Idel hönor

Peres Center for Peace and Innovation i Jaffa var först ut på schemat. Det är ett upplevelsebaserat centrum som levandegör Israels innovationsresa. Bland annat visas företaget SCR:s uppfinning av den elektroniska mjölksensorn från 1977. Här finns också en avdelning med 44 aktuella start up-teknologier. Ett av dem är företaget Soos som utvecklar en metod för att påverka ägg så att alla utvecklas till hönor. Centret har dessutom en framtidstunnel där besökarna genom VR-teknik fick skriva ut en hamburgare i en 3D-skrivare för mat.

Nästa anhalt, The Kitchen FoodTech Hub i Ashdod, är en slags inkubator för nystartade företag.

– Här var det full fart i laboratorierna. De skapar bland annat artificiell vanilj, juice utan socker och svampbaserad köttersättning, berättar Per Frankelius.

Konstgjort kött

Bioteknikföretaget MeaTec i Tel Aviv, arbetar med att ta fram artificiellt kött. Efter odling av stamceller 3D-printas fett- och proteintrådar till en köttbit som sedan får växa i en fermentor.

– Vi fick smaka köttet, det var som att tugga på en chicken nuggets ungefär. MeaTec menar att vi inte ska behöva djur för att kunna äta kött i framtiden, säger Per Frankelius.

Besöket vid Israels lantbruksuniversitet beläget i Rehovot var imponerande. Det är egentligen en fakultet i ett större universitet. Fakulteten heter, The Roberth H. Smiths Faculty of Agriculture, Food & Environment och ingår i Hebrew University, ett lärosäte som har 8 nobelpris i meritportföljen. Här hade en rad forskare genomgång av sin forskning inför delegationen.

– Ett av teamen hade visionen att ta fram artificiell mjölk. Vi besökte också ett av deras växthus där man genom olika sensorer följer varje växt noga och kan göra önskade urval. Jag noterade att de använde samma fuktsensorer som vi har inom Agtech 2030, kommenterar Per Frankelius.

Resan fortsatte med konferens på Start-up Nation Central, där flera israeliska företag presenterades, men där också representanter från bland andra Ica och TetraPak höll föredrag. Jacqueline Dangoor Engdahl från Ica Växa berättade hur Ica arbetar med alternativa proteiner.

Under nästa konferens, på Israel Export Institute, höll Per Frankelius föredrag med rubriken ”Agrech innovation: Urgent needs and fantastic opportunities” och nämnde flera exempel på innovativa framsteg, såsom underjordisk droppbevattning, olika typer av djursensorer och singulering för spannmålsgrödor, bland annat.

Givande resa

Resan avslutades i Volcani Center i Rishon Lexion. Det är ett forsknings- och innovationscenter där närmare 200 forskare arbetar för att utveckla lantbruket.

– Varje forskare måste själv dra in sina forskningsmedel, och det gör de med bravur. Bland uppdragsgivarna finns Wallmarks, Coca Cola, Burger King och DuPont till exempel, säger Per Frankelius.

Samarbetet och kunskapsutbytet mellan Israel och Sverige kommer nu att fortsätta.

– Det här var en mycket intressant och givande resa som gav många insikter om den viktiga utvecklingen inom foodtech och agtech, säger Per Frankelius.

Kontaktperson